Витрати на митного брокера

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

ЗАПИТ:
Куди віднести витрати на митного брокера
Наша компанія зовсім нещодавно почала здійснювати ЗЕД-операції. При імпорті товарів для прискорення їх митного оформлення ми залучаємо митного брокера. Чи можна витрати на брокера віднести до витрат періоду як адміністративні витрати? Чи все ж таки їх слід включити до собівартості ввезених товарів?

Відповідь:

Розпочнімо з податкового обліку. Тут, на жаль, не все так чітко, як хотілося б. Так, за п. 138.6 ПКУ, собівартість придбаних та реалізованих товарів формується відповідно до ціни їх придбання з урахуванням ввізного мита і витрат на доставку та доведення до стану, придатного для продажу. Як бачимо, ні слова про ймовірність врахування у собівартості товарів витрат на послуги митного брокера.
А тепер пригадаймо, що собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг у контексті р. III ПКУ — це витрати, прямо пов'язані з виробництвом та/або придбанням реалізованих протягом звітного податкового періоду товарів, виконаних робіт, наданих послуг, які визначаються відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, що застосовуються у частині, яка не суперечить положенням цього розділу (пп. 14.1.228 ПКУ).
Щодо бухобліку, то тут варто нагадати, що первісною вартістю запасів, придбаних за плату, є собівартість запасів, яка складається з таких фактичних витрат (п. 9 П(С)БО 9 «Запаси»):
1) суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю), за вирахуванням непрямих податків;
2) суми ввізного мита;
3) суми непрямих податків у зв'язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству;
4) транспортно-заготівельні витрати (затрати на заготівлю запасів, оплата тарифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи і транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання, включаючи витрати зі страхування ризиків транспортування запасів);
5) інші витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням запасів та доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою. До таких витрат, зокрема, належать прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати підприємства на доопрацювання та підвищення якісно технічних характеристик запасів.
На жаль, прямо про віднесення на витрати сум за послуги митного брокера до собівартості ввезених товарів не сказано ні півслова. А тому аргументів недостатньо.
Мало того — варто пригадати, що, згідно з п. 18 П(С)БО 16 «Витрати», до адміністративних витрат відносять загальногосподарські витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством, а саме витрати на оплату винагороди за професійні послуги (юридичні, аудиторські, з оцінки майна тощо). Звісно, ніхто не заперечуватиме, що послуги митного брокера — це професійні послуги. Адже такий вид діяльності підлягає ліцензуванню (п. 35 ч. 3 ст. 9 Закону України від 01.06.2000 р. №1775-III «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»). Тож деякі фахівці схиляються до відображення таких витрат у складі адміністративних. Датою відображення таких витрат буде дата складання акта виконаних робіт (наданих послуг).
I знову повернімося до податкового обліку. Тут до адміністративних витрат, що спрямовуються на обслуговування та управління підприємством, відносять винагороди за консультаційні, інформаційні, аудиторські та інші послуги, які отримує платник податку для забезпечення господарської діяльності (у т.ч. послуги брокера) (пп. «г» пп. 138.10.2 ПКУ). А оскільки дорога до податкової собівартості затратам на брокера закрита, то, на думку автора, і тут таким витратам місце в адміністративних витратах. В податковому обліку дані витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені, за правилами бухгалтерського обліку (пп. 138.5 ПКУ).
Адмінвитрати не включаються до собівартості, а значіть відносяться на витрати періоду, у т.ч. і брокерські послуги.
Є лист МІНФІНу про включення таких витрат до с/вартості, але це Лист, який не має сили нормативного документа.

Зверніть увагу! Витрати на оплату послуг брокера можна включити до первісної вартості товарів тільки за умови, що вони безпосередньо пов’язані з придбанням конкретної партії товарів.
На це звертає увагу й Мінфін у листі від 29.11.2013 р. № 31-08410-07-27/34996, де зазначено:
«…якщо послуги митного брокера безпосередньо пов’язані з придбанням товарів, призначених для продажу, то сума оплати цих послуг включається до собівартості придбаних товарів, та визнаватися витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких імпортованих товарів».
У разі, якщо винагорода митному брокеру виплачується за декларування, наприклад, декількох партій товарів (коли не можна чітко визначити, з якими саме товарами вона пов’язана), така винагорода відображається у складі адміністративних витрат (як винагорода за професійні послуги).
Це підтверджують і Судові рішення на користь платника податків:

Харківський окружний адміністративний суд
61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
09 вересня 2019 р. № 520/5565/19

(ВИТЯГ)

……….Разом з тим, контролюючим органом в акті перевірки зазначено, що підприємство в порушення вимог п. 19 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 "Витрати" віднесло до складу витрат на збут послуги щодо організації проходження автотранспортного засобу крізь зону митного контролю, отримані від ТОВ "ЛС-оператор", та брокерські послуги, отримані від ОСОБА_1 , на загальну суму 431918,00 грн., які повинні бути включені до собівартості реалізованих товарів (робіт, послуг) відповідно до П( ОСОБА_2 )БО 9 "Запаси".
Відповідно до п. 9 ГІ(С)БО 9 "Запаси" первісною вартістю запасів, що придбані за плату, є собівартість запасів, яка складається з таких фактичних витрат:
- суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю), за вирахуванням непрямих податків;
- суми ввізного мита;
- суми непрямих податків у зв`язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству/установі;
- транспортно-заготівельні витрати (затрати на заготівлю запасів, оплата тарифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи і транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання, включаючи витрати зі страхування ризиків транспортування запасів);
- інші витрати, які безпосередньо пов`язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях.
Водночас нормами п. 5-7 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 "Витрати" передбачено, що витрати в бухгалтерському обліку відображаються одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов`язань.
Витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов`язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.
Витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені (п. 7 П(С)БО 16 "Витрати").

………..Відповідно до п. 19 П(С)БО 16 "Витрати" витрати на збут включають зокрема, але не виключно, такі витрати:
- витрати на транспортування, перевалку і страхування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов`язані з транспортуванням продукції (товарів) відповідно до умов договору (базису) поставки;
- витрати на страхування призначеної для подальшої реалізації готової продукції (товарів), що зберігається на складі підприємства;
- витрати на транспортування готової продукції (товарів) між складами підрозділів (філій, представництв) підприємства;
- інші витрати, пов`язані зі збутом продукції, товарів, робіт, послуг.
Так, суд зазначає, що реалізація придбаних партій товару, по яких відображено витрати на збут, відбулась у тому ж самому звітному періоді, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631.
Відтак підприємство, керуючись п. 7. п. 19 П(С)БО 16 "Витрати" ТОВ "ПОЛІМЕР- ТРЕЙД ПЛЮС" правомірно включило до складу витрат звітного періоду витрати по оплаті послуг щодо організації проходження автотранспортного засобу крізь зону митного контролю, брокерських послуг на загальну суму 431918,00 грн.
Таким чином, віднесення витрат по оплаті послуг щодо організації проходження автотранспортного засобу крізь зону митного контролю, брокерських послуг до витрат на збут звітного періоду, а не до витрат, що формують собівартість продукції, не впливає на розмір об`єкта оподаткування відповідного звітного періоду.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2023

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8