Збільшення розміру частки учасника в ТОВ

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Необхідна інформація щодо коефіцієнту відношення суми збільшення до розміру частки кожного учасника.
ч.3 ст. 18 Закону про ТОВ вказує, що Намір про збільшення статутного капіталу оформлюється рішенням загальних зборів учасників товариства про залучення додаткових вкладів, в якому серед іншого має бути зазначено коефіцієнт відношення суми збільшення до розміру частки кожного учасника.
Питання: де в подальшому використовується цей коефіцієнт та чи має він якесь юридичне значення?

Відповідь

У Ст. 18 Закону України від 06.02.2018 № 2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» сказано –
1. Учасники товариства можуть збільшити статутний капітал товариства за рахунок додаткових вкладів учасників та/або третіх осіб за рішенням загальних зборів учасників.

2. Кожний учасник має переважне право зробити додатковий вклад у межах суми збільшення статутного капіталу пропорційно до його частки у статутному капіталі. Треті особи та учасники товариства можуть зробити додаткові вклади після реалізації кожним учасником свого переважного права або відмови від реалізації такого права в межах різниці між сумою збільшення статутного капіталу та сумою внесених учасниками додаткових вкладів, лише якщо це передбачено рішенням загальних зборів учасників про залучення додаткових вкладів.

3. У рішенні загальних зборів учасників товариства про залучення додаткових вкладів визначаються загальна сума збільшення статутного капіталу товариства, коефіцієнт відношення суми збільшення до розміру частки кожного учасника у статутному капіталі та запланований розмір статутного капіталу.

4. Додаткові вклади можуть вноситися у негрошовій формі. У такому разі рішенням загальних зборів учасників визначаються учасники товариства та/або треті особи, які вносять майно, та його грошова оцінка.

5. Додаткові вклади можуть вноситися шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог між товариством та учасником та/або третьою особою.

9. З учасником товариства та/або третьою особою може бути укладено договір про внесення додаткового вкладу, за яким такий учасник та/або третя особа зобов'язується зробити додатковий вклад у грошовій чи негрошовій формі, а товариство - збільшити розмір його частки у статутному капіталі чи прийняти до товариства з відповідною часткою у статутному капіталі.

Коефіцієнт відношення розраховується шляхом ділення суми вкладу на розмір частки кожного учасника, що виражений в грошовому еквіваленті. Запланований розмір статутного капіталу визначається шляхом додавання вартості додаткового вкладу до існуючого розміру статутного капіталу.

Коефіцієнт застосовується при розрахунку номінальної вартості частки. Формулу: сума, що вносилася як додатковий вклад х коефіцієнт.

Згідно з положенням підпункту а) частини 5 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», для державної реєстрації змін до відомостей про розмір статутного капіталу, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників товариства з обмеженою відповідальністю подається рішення загальних зборів учасників (рішення єдиного учасника) товариства з обмеженою відповідальністю про визначення розміру статутного капіталу та розмірів часток учасників.

З наведеного слідує, що коефіцієнт відношення суми збільшення до розміру частки кожного учасника у статутному капіталі є критерієм який застосовується до кожного учасника окремо при розрахунку його частки, яка затверджується Рішенням Загальних зборів і які мають юридичну силу.

Тобто, основною інформацією для реєстрації внеску і нового СФ є:
- Рішення загальних зборів з визначеною сумою збільшення СФ і новий СФ;
- Розмір частки у новому СФ кожного учасника.
Релівантною інформацією у прийнятому Рішенні для реєстратора, у даному випадку, є інформація про розмір часток кожного учасника у СФ.

Але також слід мати на увазі наступне:

Стаття 6. Закону України від 06.02.2018 № 2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»
Обов'язки учасників товариства
1. Учасники товариства зобов'язані:
1) дотримуватися статуту;
2) виконувати рішення загальних зборів учасників товариства.
2. Учасники можуть мати обов'язки, встановлені законом та статутом товариства.

При виникненні можливих спірних питань між учасниками у майбутньому, можливе зацікавленою стороною посилання у судовому порядку на цю статтю Закону.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2023

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Збільшення розміру частки учасника в ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Збільшення розміру частки учасника в ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Збільшення розміру частки учасника в ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Збільшення розміру частки учасника в ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Збільшення розміру частки учасника в ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Збільшення розміру частки учасника в ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Збільшення розміру частки учасника в ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Збільшення розміру частки учасника в ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8