Внески до статутного капіталу враховуються при встановленні ліміту каси

НБУ вважає, що у разі встановлення підприємством ліміту каси за показником середньоденного надходження готівки, до розрахунку включаються і внески до статутного капіталу.


Це пояснюється тим, що згідно з пунктом 1.2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні у разі встановлення ліміту каси на підставі показника середньоденного надходження готівки до каси, в основу розрахунку включаються обсяги готівкової виручки, що є сумою фактично одержаних готівкових коштів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), і позареалізаційних надходжень, до складу яких відносяться і внески готівкою до статутного капіталу.


Крім того, на думку НБУ, виплачені з каси підприємства готівкові кошти засновнику цього підприємства у розмірі його частки статутного капіталу, включаються до суми виплаченої готівки для розрахунку ліміту залишку готівки в касі за показником середньоденної видачі.


НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ


ЛИСТ


від 16.10.2007 р. N 11-113/3889-10550


Національний банк України розглянув лист редакції газети «Все про бухгалтерський облік» <...> щодо надання роз'яснень стосовно врахування готівкових внесків до статутного капіталу при розрахунку ліміту каси підприємства і повідомляє.


Щодо включення готівкових сум, що надійшли в касу підприємства як внесок засновника до статутного капіталу підприємства, до готівкової виручки для визначення ліміту каси.


Згідно з пунктом 5.3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 N 637 (далі - Положення), ліміт каси підприємства встановлюють самостійно на підставі розрахунку відповідного середньоденного показника надходжень готівки до каси або її видачі з каси.


При цьому, у разі встановлення ліміту каси на підставі показника середньоденного надходження готівки до каси, в основу розрахунку включаються обсяги готівкової виручки, що є сумою фактично одержаних готівкових коштів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), і позареалізаційних надходжень, до складу яких відносяться і внески готівкою до статутного капіталу (пункт 1.2 Положення).


Таким чином, у разі встановлення підприємством ліміту каси за показником середньоденного надходження готівки, до розрахунку включаються і внески до статутного капіталу.


Щодо включення готівкових сум, що виплачені засновнику з каси підприємства у вигляді його частки статутного капіталу, до суми виплаченої готівки для розрахунку ліміту каси.


Як зазначено вище, ліміт каси підприємства можуть встановлювати на підставі розрахунку відповідного середньоденного показника видачі готівки з каси.


Для розрахунку ліміту каси за цим показником приймаються виплати готівкою на різні потреби, а також на відрядження (крім виплат, пов'язаних з оплатою праці, пенсій, стипендій, дивідендів) (пункт 3 додатка 2).


Таким чином, виплачені з каси підприємства готівкові кошти засновнику цього підприємства у розмірі його частки статутного капіталу, включаються до суми виплаченої готівки для розрахунку ліміту залишку готівки в касі за показником середньоденної видачі.


Виконавчий директор з питань готівково-грошового обігу О. Толстой

Джерело інформації: «ГоловБух» № 69 (548) грудень 2007 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Внески до статутного капіталу враховуються при встановленні ліміту каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Внески до статутного капіталу враховуються при встановленні ліміту каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Внески до статутного капіталу враховуються при встановленні ліміту каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Внески до статутного капіталу враховуються при встановленні ліміту каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Внески до статутного капіталу враховуються при встановленні ліміту каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Внески до статутного капіталу враховуються при встановленні ліміту каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Внески до статутного капіталу враховуються при встановленні ліміту каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Внески до статутного капіталу враховуються при встановленні ліміту каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8