Справляння збору за спецводокористування

Держводгосп повідомив, що якщо підприємства, зокрема бюджетні установи, використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, то вони не сплачують збір за спеціальне водокористування (далі — збір).


До поняття "питних та санітарно-гігієнічних потреб" належить використання води для побутових цілей для забезпечення оптимальних чи допустимих умов життєдіяльності людини (питні, використання для цілей особистої гігієни, користування туалетом, для підтримання порядку в приміщеннях тощо).


Нагадаємо, що аналогічний висновок зробила і ДПАУ у листі від 25.05.2007 р. № 5096/6/15-0816. Крім того, у цьому листі ДПАУ зазначила, що якщо підприємство протягом І кварталу п. р. використовувало воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, то збір не справляється. Але якщо у II кварталі п. р. підприємство використовувало воду одночасно як для власних потреб — задоволення питних, санітарно-гігієнічних цілей, так і на виробничі потреби, то збір справляється на загальних підставах за всю фактично використану воду з початку року. Що стосується сплати збору при здійсненні оренди приміщень у бюджетних установ, які не сплачують збір, то Держводгосп не надав відповіді на це запитання у листі, що коментується, а лише зазначив, що вирішення цього питання належить до компетенції ДПАУ. ДПАУ з цього питання свою позицію ще не виклала. На нашу думку, якщо бюджетна установа зможе технічно забезпечити окремий облік води, що використовується нею та її орендарями, то вона не повинна сплачувати збір за "свою" воду.


ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ПО ВОДНОМУ ГОСПОДАРСТВУ


ЛИСТ


від 11.09.2007 р. N 3312/9/11-07 (Витяг)


Щодо справляння збору за спецводокористування


<...> Відповідно до пункту 21 постанови Кабінету Міністрів України від 16.08.99 р. N 1494 «Про затвердження Порядку справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту» Держводгосп здійснює контроль за обсягами використання водних ресурсів, їх обліком та достовірністю звітних даних про обсяги використаної води, а згідно з пунктом 22 контроль за повнотою обчислення і своєчасністю сплати до бюджетів збору за спеціальне використання водних ресурсів здійснюється органами державної податкової служби.


1. Що стосується пільг при сплаті збору, то в пункті 16 постанови Кабінету Міністрів України від 16.08.99 р. N 1494 установлено, за які види спецводокористування збір не справляється.


Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування» від 30.11.2006 р. N 398 до нормативів зборів за спецводокористування підприємствами житлово-комунального господарства застосовується коефіцієнт 0,3, а для теплоелектростанцій з прямоточною системою водоспоживання збір обчислюється із застосуванням коефіцієнта 0,005.


<...> Твердження щодо нездійснення сплати збору за спецводокористування бюджетними установами при використанні води виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб відповідає нормам чинного законодавства.


2. До поняття «питних та санітарно-гігієнічних потреб» належить використання води для побутових цілей для забезпечення оптимальних чи допустимих умов життєдіяльності людини (питні, використання для цілей особистої гігієни, користування туалетом, для підтримання порядку у приміщеннях тощо).


3. Комітет підтримує <...> міркування щодо сплати збору за спецводокористування при здійсненні оренди приміщень у бюджетних установ, але вирішення зазначених питань не належать до компетенції Держводгоспу. З такими пропозиціями необхідно звертатися до Державної податкової адміністрації України з метою внесення змін та доповнень до Інструкції про порядок обчислення і справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів..., затвердженої спільним наказом Мінфіном, ДПАУ, Мінекономіки, Мінекобезпеки від 01.10.99 р. N 231/539/118/219.


Заступник Голови Комітету М. Бабич

«ГоловБух» № 60 (539) жовтень 2007 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Справляння збору за спецводокористування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Справляння збору за спецводокористування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Справляння збору за спецводокористування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Справляння збору за спецводокористування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Справляння збору за спецводокористування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Справляння збору за спецводокористування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Справляння збору за спецводокористування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Справляння збору за спецводокористування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8