Справляння страхових внесків у разі переведення працівників

ЛИСТОМ виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 12.02.2008 р. № 02-24-290 роз’яснено питання справляння страхувальниками-роботодавцями страхових внесків до ФСС з ТВП за найманих працівників з суми компенсації за невикористану відпустку в разі їх переведення на іншу роботу.


Тож якщо сума зазначеної компенсації підлягає оподат-куванню під час її нарахування за попереднім місцем роботи працівника, то й страхові внески до Фонду слід нарахувати та утримати також за його попереднім місцем роботи.


ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ


ЛИСТ


від 12.02.2008 р. N 02-24-290

Про справляння страхових внесків

Порядок справляння страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) визначається Законами України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. N 2240, «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. N 2213.


Відповідно до статті 21 Закону 2240 та статті 1 Закону 2213 страхувальники-роботодавці нараховують страхові внески на суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.


Згідно статті 1 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. До складу заробітної плати відноситься сума грошової компенсації за невикористані щорічні (основну та додаткову) відпустки, передбачені законодавством.


Згідно із п. 3.5 ст. 3 Закону України від 22.05.2003 р. N 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» при нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати об'єкт оподаткування податком з доходів фізичних осіб визначається як нарахована сума такої заробітної плати, зменшена на суму збору до Пенсійного фонду України та внесків до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, які відповідно до закону справляються за рахунок доходу найманої особи.


Таким чином, якщо сума компенсації за невикористану відпустку підлягає оподаткуванню під час її нарахування за попереднім місцем роботи працівника, то і страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності слід нарахувати та утримати також за його попереднім місцем роботи.


Директор С. П. Санченко

Джерело інформації: «ГоловБух» № 12 (563) листопад 2008 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Справляння страхових внесків у разі переведення працівників - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Справляння страхових внесків у разі переведення працівників - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Справляння страхових внесків у разі переведення працівників - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Справляння страхових внесків у разі переведення працівників - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Справляння страхових внесків у разі переведення працівників - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Справляння страхових внесків у разі переведення працівників - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Справляння страхових внесків у разі переведення працівників - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Справляння страхових внесків у разі переведення працівників - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8