Штрафи за порушення ПДР, які надходять на службовий автомобіль

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Нещодавно на ім’я керівника надійшли штрафи за порушення ПДР працівниками на службових автомобілях. Як правильно відобразити дані операція в обліку із сплати даних штрафів та їх стягнення з правопорушників?

Відповідь
З змісту запиту, з урахуванням того, що штраф за порушення ПДР надійшов на ім’я Директора підприємства, можемо зробити висновок, що порушення ПДР зафіксовано у автоматичному режимі або у режимі фотозйомки.
Згідно до ст. 122 Кодексу про адмінпорушення, передбачено відповідальність за низку порушень ПДР (перевищення швидкості, проїзд на заборонний сигнал, порушення правил зупинки, стоянки, рух смугою для громадського транспорту, тротуарами чи пішохідними доріжками, виїзд на смугу зустрічного руху), якщо вони були зафіксовані в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки (відеозапису).
Суб’єктом правопорушень у такому випадку є відповідальна особа, визначена ч. 1 ст. 142 КУпАП.
Згідно з ч. 1 ст. 142 КУпАП відповідальна особа — це:
— керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб (якщо в ЄДР відсутні відомості про керівника — особа, яка виконує його повноваження);
— належний користувач транспортного засобу, якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про такого належного користувача.
Таким чином, якщо порушення ПДР або правил паркування зафіксоване в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки (відеозапису), то незалежно від того, хто перебував за кермом у момент вчинення такого порушення суб’єктом правопорушень визначена відповідальна особа - директор юрособи, на яку зареєстроване авто.
У зв’язку з вище наведеним, саме на ім’я директора, а не на юрособу виписано постанову про накладення адміністративного стягнення. І сплатити такий штраф має саме директор із власних коштів. Не водій, що фактично вчинив правопорушення, і не підприємство — власник автомобіля.
Запобігти штрафів ПДР на ім’я Директора можливо наступним чином:
1. Внести до Єдиного державного реєстру транспортних засобів відомості про належного користувача щодо кожного автомобіля підприємства. Відповідний порядок затверджено постановою КМУ від 14.11.2018 № 1197. У ньому передбачено, що до реєстру належним користувачем можна внести працівника, визначеного керівником юридичної особи, яка є власником транспортного засобу, зокрема водія.
2. Безпосередній порушник (водій) сам може з’явитися в орган, уповноважений розглядати справу про адмінпорушення, і сплатити адмінштраф. Але відбутися це має у 20-денний cтрок. У такому разі постанову у справі про адмінпорушення переробляють на безпосереднього порушника (ст. 2793 КУпАП). А з директора обов’язок сплатити адмінштраф знімається.
3. Оштрафований директор може в порядку регресу вимагати відшкодування витрат на сплату штрафу від безпосереднього винуватця. Тобто від особи, яка керувала транспортним засобом у момент вчинення порушення, — водія ( ст. 531 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 № 3353-XII). Перед цим штраф все одно необхідно сплатити.
При бажанні, Підприємство може компенсувати такі штрафи директору, або водію. Однак слід мати на увазі, що така компенсація потрапить під ЄСВ/ПДФО/ВЗ-оподаткування.
Так, п.п. 2.3.4 Інструкції № 5 зі статистики ЗП відносить до інших заохочувальних і компенсаційних виплат, зокрема, виплати індивідуального характеру на користь працівників.
З точки зору ПДФО і ВЗ сума адмінштрафу, компенсована підприємством, перетворюється для директора/водія на оподатковуваний дохід. Причому оскільки цей дохід наданий у негрошовій формі, до бази оподаткування ПДФО він повинен потрапити збільшеним на натуральний коефіцієнт. При ставці податку 18 % його величина дорівнює 1,219512. При утриманні ВЗ натуральний коефіцієнт не використовують.
Можна також видати директорові/водієві нецільову благодійну допомогу у зв’язку із сімейними обставинами з урахуванням пільгових норм діючих у сумі 2023 року, такі суми допомоги не оподатковується ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Цієї суми скоріше за все вистачить, щоб компенсувати більшість штрафів за порушення ПДР або правил паркування.
З усього вище наведеного можливо зробити висновок, у даній ситуації у облік Підприємства може попасти сума компенсації сплаченого директором/водієм штрафу у вигляді додаткового блага або нецільової благодійної допомоги, у разі прийняття відповідного рішення, або сума штрафу, яка утримується з ЗП водія згідно з регресом зі сторони директора до водія винуватця ДТП. При цьому, вважаємо, можливий варіант подання заяви водієм на добровільну сплату штрафу за порушення ПДР.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2024

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Штрафи за порушення ПДР, які надходять на службовий автомобіль - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Штрафи за порушення ПДР, які надходять на службовий автомобіль - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Штрафи за порушення ПДР, які надходять на службовий автомобіль - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Штрафи за порушення ПДР, які надходять на службовий автомобіль - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Штрафи за порушення ПДР, які надходять на службовий автомобіль - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Штрафи за порушення ПДР, які надходять на службовий автомобіль - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Штрафи за порушення ПДР, які надходять на службовий автомобіль - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Штрафи за порушення ПДР, які надходять на службовий автомобіль - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8