Щодо заповнення спеціальної декларації з ПДВ сільгосптоваровиробниками

Підпунктом 6.2.6 Закону про ПДВ встановлено, що до 01.01.2008 р. операції з поставки переробним підприємствам молока та м'яса живою вагою сільгосптоваровиробниками всіх форм власності та господарювання оподатковуються за нульовою ставкою.


Враховуючи зазначене положення, ДПАУ у листі роз'яснила, що постановою КМУ від 28.03.2007 р. № 596 з Порядку нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі, затвердженого постановою КМУ від 12.05.99 р. № 805, виключено норму, яка дозволяла відносити суми ПДВ за придбаними товарами (роботами, послугами), пов'язаними з виробництвом молока та м'яса в живій вазі, що поставляються сільгосппідприємствами переробним підприємствам, до складу податкового кредиту, який відображався в декларації з розрахунків з бюджетом (загальна декларація), і відповідно отримувати відшкодування з бюджету за цією декларацією. У зв’язку з цим починаючи з дати опублікування постанови КМУ № 596, тобто з 11.04.2007 р., операції з поставки молока та м'яса в живій вазі сільгоспвиробниками на переробні підприємства за нульовою ставкою та податковий кредит, пов'язаний з придбанням ТМЦ для виробництва зазначених товарів, підлягають відображенню в спецдекларації № 1.


Нагадаємо, що пунктом 1.2 Порядку заповнення та подання декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166, передбачено, що платники податку, у яких згідно з чинним законодавством (п.п. 11.21, 11.29 Закону про ПДВ) суми ПДВ повністю залишаються у їх розпорядженні для цільового використання, подають податкову декларацію з податку на додану вартість (скорочену).


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ


ЛИСТ


від 06.11.2007 р. N 11123/6/16-1515-23

Про надання відповіді

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо правомірності включення операцій, що регулюються підпунктом 6.2.6 статті 6 Закону України «Про податок на додану вартість», до спеціальної декларації з ПДВ за формою N 1 і повідомляє.


Законом України «Про податок на додану вартість» для сільськогосподарських товаровиробників передбачена нульова ставка податку по операціях з поставки переробним підприємствам молока і м'яса живою вагою.


Крім того пунктом 11.21 статті 11 Закону України «Про податок на додану вартість» передбачено, що сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету сільськогосподарськими підприємствами усіх форм власності за реалізовані ними молоко, худобу, птицю, вовну, а також за молочну продукцію та м'ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах, повністю залишається у розпорядженні цих сільськогосподарських підприємств і спрямовується на підтримку власного виробництва тваринницької продукції та продукції птахівництва.


При цьому згаданий пункт не встановлює будь-якої залежності в обліку цих операцій ні від ставки податку, яка застосовується при реалізації вказаних видів продукції, ні від напрямку її реалізації.


Постановою Кабінету Міністрів України від 28.03.2007 р. N 596 з Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1999 р. N 805 «Про Порядок нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі», виключена норма, яка дозволяла відносити суми ПДВ по придбаних товарах (роботах, послугах), пов'язаних з виробництвом молока та м'яса в живій вазі, що поставляються сільгосппідприємствами переробним підприємствам, до складу податкового кредиту, який відображався в декларації з розрахунків з бюджетом (загальна декларація), і відповідно отримувати відшкодування з бюджету за цією декларацією.


Порядком заповнення та подання декларації з податку на додану вартість (наказ ДПА України від 30.05.97 р. N 166, із змінами і доповненнями) передбачено, що платники податку, у яких згідно з чинним законодавством (пункти 11.21, 11.29 Закону) суми податку на додану вартість повністю залишаються у їх розпорядженні для цільового використання, подають податкову декларацію з податку на додану вартість (скорочену).


Отже, починаючи з дати опублікування постанови Кабінету Міністрів України від 28.03.2007 р. N 596 операції з поставки молока та м'яса в живій вазі сільгоспвиробниками на переробні підприємства за нульовою ставкою та податковий кредит, пов'язаний з придбанням ТМЦ для виробництва зазначених товарів, підлягають відображенню в спецдекларації N 1 (відповідно до пункту 11.21 Закону України «Про податок на додану вартість").


В доповнення до викладеного ДПА України повідомляє, що всі податкові роз'яснення, видані до набуття чинності вказаною постановою, можуть застосовуватися лише в частині, що не суперечить цій постанові.


Заступник Голови Л. Боєнко

Джерело інформації: «ГоловБух» № 68 (547) грудень 2007 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Щодо заповнення спеціальної декларації з ПДВ сільгосптоваровиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Щодо заповнення спеціальної декларації з ПДВ сільгосптоваровиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Щодо заповнення спеціальної декларації з ПДВ сільгосптоваровиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Щодо заповнення спеціальної декларації з ПДВ сільгосптоваровиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Щодо заповнення спеціальної декларації з ПДВ сільгосптоваровиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Щодо заповнення спеціальної декларації з ПДВ сільгосптоваровиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Щодо заповнення спеціальної декларації з ПДВ сільгосптоваровиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Щодо заповнення спеціальної декларації з ПДВ сільгосптоваровиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8