Повернення коштів за придбаний товар контрагенту, який перейшов спрощену систему оподаткування

Наше підприємство в минулому році придбало товар вартістю 900 000,00 грн. За умовами договору ми провели три передплати ( серпень 2021 року 200 000,00 грн (в т.ч. ПДВ 33 333,33 грн, квітень 2022 р. 350 000 (в т.ч. ПДВ 58 333,34), травень 2022 350 000 грн (в т.ч. ПДВ 58 333,34 грн)) і в травні 2022 року нам поставили товар на загальну вартість з ПДВ.
За квітень 2022 року постачальник не зареєстрував нам податкову накладу через те, що в них тривав судовий процес щодо визнання їх платниками ПДВ (постачальник в квітні 2022 року подав заяву щодо переходу на 2 % і відразу ж подав заяву на повернення на загальну систему, але податкова в квітні 2022 визнає перебування постачальника на 2%). У травні цього 2023 року постачальник програв судовий процес. Нам запропонували повернути кошти в розмірі ПДВ за квітень 2022 року (58 333,34 грн) і в платіжному дорученні пропишуть повернення суми ПДВ. Як нам правильно вийти з даної ситуації та провести в обліку .

ВІДПОВІДЬ

Розглянемо Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану»:
П. 9.5. Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на додану вартість з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.
П. 9.9. Платник податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

З наведеного слідує, що Ваш постачальник, відмовившись від спецумов у квітні, ще у квітні 2022 року не мав права вважатися платником ПДВ і виписувати ПН, тому що тільки з травня він вважався на загальній системі оподаткування як платник ПДВ, таке рішення суду цілком передбачуване.

З урахуванням вище наведеного, на нашу думку, при поверненні коштів постачальником у сумі 58 333,34 грн. отриманих у періоді коли він є не платник ПДВ і з формулюванням «повернення суми ПДВ», при перевірці така сума може вважатися як отримання іншого доходу з нарахуванням суми зобов’язань з ПДВ: 58 333,34 х 20% = 11 666,67 грн.

На нашу думку для уникнення податкового ризику, краще застосувати інший шлях повернення коштів від постачальника, який розглянемо далі:

Згідно із ч. 1 ст. 632 ЦКУ ціну в договорі встановлюють за домовленістю сторін. Тим часом зміна ціни після укладення договору можлива лише у випадках і на умовах, визначених договором або законом, а після виконання договору зміна ціни не допускається.

Під час здійснення господарської операції (постачання товарів/послуг) складають відповідний первинний документ (видаткову накладну, акт наданих послуг (виконаних робіт)). У ньому зазначають дані, обумовлені в договорі та додатковій угоді (за наявності такої) на момент здійснення відповідної госпоперації (складання цього первинного документа).
Коли ціну товарів/послуг переглядають до їх відвантаження/надання, первинні документи будуть складені вже з урахуванням зміненої вартості. Тому проблем із відображенням операції (її оцінки) у бухобліку за такої ситуації не буде.
У разі якщо ціну товарів/послуг переглядають уже після їх постачання, то в первинних документах буде вказана початкова ціну, яка не враховує змін. А оскільки в разі подальшої зміни ціни не відбувається постачання товарів/послуг, відсутні й підстави для оформлення нової видаткової накладної/акта наданих послуг (виконаних робіт) на суму такої зміни. Вам слід мати документ, який слугуватиме підставою для відображення в бухобліку зміни ціни постачання.
Чинним законодавством не врегульовано питання документування зміни ціни, окрім ПДВ-обліку. Щодо цього в ПКУ є ст. 192, якою передбачено складання розрахунку коригування до відповідної податкової накладної.
До того ж украй стримано роз’яснює це питання Мінфін. Далі наведено витяг - висновок із листа Мінфіну України від 05.08.2014 р. № 31-11410-08/23-2303/2333:
«…первинними документами фіксується факт здійснення господарської операції з продажу (однією стороною) та придбання і оприбуткування (іншою стороною). Якщо ціна товару, вказана у первинних документах, відрізняється від ціни, зазначеної у договорі, то така розбіжність врегульовується сторонами у порядку, визначеному в договорі, або згідно із законодавством».
Чітких рекомендацій про документування зміни ціни з наведеної вище цитати Мінфіну не випливає.
Тож, для зміни ціни сторони мають прописати відповідну умову в договорі або додатковій угоді.
Проте буває й так, що договір передбачає лише можливість зміни ціни за певних умов. І ось тут вагомо підтвердити настання таких умов.
Підтвердженням зміни ціни може бути звіт або ж акт коригування ціни, акт встановлення нової ціни чи інший документ, який підтверджує зміну ціни. Ми вважаємо, із цією метою можна скласти й бухгалтерську довідку.

Типова форма бухдовідки наведена в Методрекомендаціях № 356. Ця форма доволі проста. Кожне підприємство має право розробити й затвердити власну форму бухгалтерської довідки. Головне, аби такий документ містив усі обов’язкові реквізити із ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік, а також п. 2.4 Положення № 88. На цьому ж наполягає й Мінфін України в листі від 05.08.2014 р. № 31-11410-08/23-2303/2333.

Вашу ситуацію скоріше за все слід буде розглядати як зміну облікових оцінок.
Згідно до ПСБО 6 «виправлення помилок»:
П. 6. Облікова оцінка може переглядатися, якщо змінюються обставини, на яких базувалася ця оцінка, або отримана додаткова інформація.
П. 7. Наслідки зміни в облікових оцінках слід включати до тієї ж самої статті звіту про фінансові результати, яка раніше застосовувалась для відображення доходів або витрат, пов'язаних з об'єктом такої оцінки.
П. 8. Наслідки зміни облікових оцінок слід включати до звіту про фінансові результати в тому періоді, в якому відбулася зміна, а також і в наступних періодах, якщо зміна впливає на ці періоди.

На підставі вище наведеного, на нашу думку, на дату зміни облікових оцінок Вам слід здійснити корегування методом «червоного сторно» відповідні рахунки обліку:
Дт 311 Кт 3711 58 333,34 грн. повернуто кошти після перегляду ціни;
Дт 6442 Кт 6441 (58 333,34 грн.) ПДВ кредит док. Не отримано (сторно);
Дт 631 Кт 3771 (58 333,34 грн.) Корегування зарахування передплати (сторно)

..............................................................

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2023

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Повернення коштів за придбаний товар контрагенту, який перейшов спрощену систему оподаткування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Повернення коштів за придбаний товар контрагенту, який перейшов спрощену систему оподаткування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Повернення коштів за придбаний товар контрагенту, який перейшов спрощену систему оподаткування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Повернення коштів за придбаний товар контрагенту, який перейшов спрощену систему оподаткування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Повернення коштів за придбаний товар контрагенту, який перейшов спрощену систему оподаткування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Повернення коштів за придбаний товар контрагенту, який перейшов спрощену систему оподаткування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Повернення коштів за придбаний товар контрагенту, який перейшов спрощену систему оподаткування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Повернення коштів за придбаний товар контрагенту, який перейшов спрощену систему оподаткування - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8