Переведення непотрібних матеріалів до металобрухту

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

На підприємстві на 201 рахунку знаходяться алюмінієві профіля.
Ці профіля не плануються бути використані в майбутній господарській діяльності.
Чи можемо ми їх перевести в металобрухт та реалізувати?
Як з податкового обліку це відобразити та які податкові наслідки виникають?

ВІДПОВІДЬ
Спочатку конкретизуємо, які саме запаси підпадають під поняття металобрухту. Знадобиться для цього Закон “Про металобрухт” від 05.05.1999 р. № 619 (далі – Закон № 619). У ньому є визначення промислового металобрухту, за яким його ознакою є непридатність до прямого використання. Це може бути через:
втрату експлуатаційної цінності через фізичний/моральний знос (остаточне рішення про приймає власник);
невиправний брак металевих виробів; відсутність користі у подальшому виробничому використанні певних залишках металів та їх сплавів. Виходить, що металобрухтом можуть бути: зворотні відходи виробництва, наприклад, металева стружка, певні прутики, залишки проволоки, обрізки та інші відходи від металопрокату тощо; запаси, зіпсовані пожежею чи повінню, підтопленням; певні запчастини до обладнання, яке уже виведене з експлуатації через застарілість; прилади, вироби з металу, що вийшли з вжитку/непридатні до експлуатації;
частини машин, а також металоконструкції, експлуатація яких закінчилася чи неможлива; металева продукція неналежної якості, брак.
Здати (продати) металобрухт можна лише (ст. 4 Закону № 619):
спеціалізованим підприємствам;
спеціалізованим металургійним переробним підприємствам;
приймальним пунктам таких підприємств.
Заборонено здавати металобрухт фізичним особам. За порушення – адміністративна відповідальність (від 8500 до 17000 грн, ч. 1 ст. 16410 КпАП).
Рух металобрухту на підприємстві починається з його визнання. Утворитися він може за різних обставин, але все можна звести до двох: відходи з виробництва чи певної господарської діяльності, наприклад, ремонту; перетворення існуючих активів – ліквідація і демонтаж основних засобів, зміна облікового статусу запасів. Наприклад, об’єкт був у складі запчастин, але через моральну застарілість вирішено списати та оприбуткувати як металобрухт. Металобрухт визнаємо активом і оприбутковуємо лише, коли планується отримати від нього певні економічні вигоди, наприклад, шляхом переробки чи продажу.
Документальне оформлення металобрухту наступне:
оприбуткування з виробництва – складаємо накладну на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів (форма М-11) або власно розроблену внутрішню накладну;
оприбуткування після інвентаризації – фіксуємо факт непридатності запасів у інвентаризаційному описі, зазначаючи кількість, причини, ступінь непридатності, вказуємо неможливості щодо подальшого використання;
оприбуткування після ліквідації ОЗ/МНМА – фіксуємо факт наявності відходів, металобрухту в акті списання основних засобів чи акті транспортних засобів (форми з наказу Мінфіну від 13.09.2016 р. № 818 або форми ОЗ-3, ОЗ-4). Потім складаємо акт на оприбуткування (довільної форми) або використовуємо прибутковий ордер (форма М-4);
продаж (здавання) до приймального пункту – оформляємо як і реалізацію інших запасів. Наприклад, це товаро-транспортна накладна, видаткова накладна. Приймальний пункт має надати свій спеціальний акт приймання металів і брухту.
Щодо податку на прибуток, то операції з металобрухтом нічим не виділяється від операцій з іншими запасами. Все відбувається за правилами бухгалтерського обліку.
Слід мати на увазі, що здавання металобрухту – це пільгова операція, яка звільнена від ПДВ, але може бути компенсуючий ПДВ, якщо металобрухт здаютєся з раніше придбаних ТМЦ з ПДВ.
Відповідно до п. 23 підрозд. 2 розд. XX ПКУ тимчасово, до 01 січня 2027 року від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання, у тому числі операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД.
Переліки відходів та брухту чорних і кольорових металів, операції з постачання яких, зокрема операції з імпорту, тимчасово, до 01 січня 2027 року, звільняються від обкладення ПДВ, затверджено постановою КМУ від 12.01.2011 р. №15 (із змінами, внесеними постановою КМУ від 21.03.2022 р. №337 - 7602 00 90 00 Брухт алюмінієвий).
Також слід враховувати Порядок пропорційного віднесення сум податку до податкового кредиту у разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних ПДВ операціях, а частково в неоподатковуваних ПДВ операціях встановлено ст. 199 ПКУ.
Відповідно до п. 199.1 ПКУ у разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні, платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.
Враховуючи викладене, якщо у платника ПДВ, внаслідок розібрання (демонтажу) ліквідованого необоротного активу, або з інших причин, утворюється брухт чорних і кольорових металів, який надалі постачається на митній території України із застосуванням режиму звільнення від оподаткування ПДВ, встановленого п. 23 підрозділ 2 розд. XX ПКУ ( п. 23. Тимчасово до 1 січня 2027 року від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з постачання, у тому числі операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД. Переліки таких відходів та брухту чорних і кольорових металів затверджуються Кабінетом Міністрів України. ), то у такого платника ПДВ виникає обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ згідно з п. 199.1 ПКУ за придбаними з ПДВ товарами/послугами (наприклад послугами із оренди приміщення, зв’язку, комунальними послугами, канцелярським приладдям тощо), що використовуються як в оподатковуваних ПДВ операціях, так і неоподатковуваних ПДВ операціях (операціях з постачання брухту чорних і кольорових металів).
З всього вище наведеного слідує, що перевивши оборотний актив у стан «брухт кольорового металу» Ви можете його реалізувати тільки обмеженому колу покупців (які мають відповідну атестацію - Порядок атестації спеціалізованого підприємства, затвердженого наказом Держпромполітики від 08.02.2001 р. № 53.).
При реалізації алюмінієвого профілю особам, які не задіяні у процесі збирання/заготовки і переробки металобрухту, профіль реалізується як звичайний товар з застосуванням податкових вимог у відповідності до вимог ст. 188.1 ПКУ.
Ст. 188.1. ПКУ де сказано: «…… база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни)».
Як що Вами при цьому буде застосовано знижку до ціни «брухту», то необхідно буде застосувати вимоги ст. 198.5 ПКУ і нарахувати компенсуючи зобов’язання з ПДВ.
P.S.
Для уникнення застосування вимог ст. 188.1 і ст. 198.5 ПКУ, на нашу думку, Вам слід продати брухт кольорового металу – алюмінієвий профіль юридичним особам діяльність яких пов'язана із збиранням та реалізацією побутового брухту чорних та кольорових металів, а також діяльність фізичних осіб - суб'єктів господарювання і юридичних осіб, яка пов'язана із збиранням та реалізацією промислового брухту чорних та кольорових металів, що утворився в результаті їх діяльності (Отримайте від них перелік зареєстрованих КВЕД КВЕД-2010: Клас 46.77 – атестація не потрібна на збирання брухту птову торгівлю металевими та неметалевими відходами та брухтом, матеріалами для вторинного перероблення, у т.ч. їх збирання, сортування, сепарацію, демонтаж (розбирання) відпрацьованих виробів, таких як автомобілі, з метою одержування їх деталей, що можуть бути використані повторно, фасування та перефасування, зберігання та доставку, але без операцій з їх трансформації (перероблення). Крім того, відходи, що їх купують і продають, мають залишкову вартість. ).
Далі вони вже реалізують зібраний брухт підприємствам які заготовляють і переробляють цей брухт на підставі отриманих ліцензій.
Згідно до Закону «Про металобрухт» - збирання металобрухту - діяльність, пов'язана з переміщенням металобрухту від місця його утворення або знаходження до суб'єктів господарювання, що здійснюють заготівлю металобрухту, та їхніх приймальних пунктів, спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їхніх приймальних пунктів. Тобто- це не заготівля і не переробка !!!!
Дуже важливо — це порядок документального оформлення операцій з брухтом. Зокрема, суб’єкт господарювання, який реалізує металобрухт, має засвідчити його відповідність встановленим стандартам, нормам і правилам. Причому оформлення документів, що засвідчують набуття права власності на металобрухт, та актів приймання металобрухту є обов’язковим. Власник металобрухту повинен зберігати ці документи щонайменше протягом одного року. Цього вимагає ч. 12 ст. 4 Закону № 619.
!!! Далі для розуміння складності документального оформлення процесу продажу брухту металів наведено форма обов’язкового Акту (приклад):

Додаток 2
до Ліцензійних умов провадження
господарської діяльності
із заготівлі, переробки, металургійної переробки
металобрухту кольорових і чорних металів
АКТ
Приймання металів чорних (вторинних) № 000 від 00 20 р.

________ 20 м. ______
(місце приймання, адреса)
Постачальник:
Казенне підприємство «Науково-виробничий комплекс «ІСКРА»
69071, м. Запоріжжя, вул Магістральна, дом № 84, код за ЄДРПОУ 14313866, ІПН 143138608241
(найменування суб'єкта господарювання, його місцезнаходження; код ЄДРПОУ / прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання,
реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта
Одержувач:

(найменування субʼєкта господарювання, його місцезнаходження; код ЄДРПОУ / прізвище, імʼя, по батькові, місце проживання,
реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта
............

Для юридичної сили Акту – всі його реквізити повинні бути заповнені, що потребує наявності відповідних фахівців при здійснені операцій приймання – передачі брухту металів.
Відсутність такого повноцінного Акту, який має юридичну і доказову силу може призвести до визнання реалізації металобрухту як безтоварною операцією (у т.ч. судами) з настанням податкових наслідків.
З наведеного слідує, для того щоб Вам уникнути адміністративної або кримінальної відповідальності при подібних операціях з металобрухтом, Ви повинні мати фахівця, який має засвідчити його (металобрухту) відповідність встановленим стандартам, нормам і правилам. Як що у Вас такого фахівці не має – від повинен бути у покупця металобрухту !!!!!!
Таким чином, зважаючи на все вище наведене, бажано передавати металобрухт суб’єктам господарювання, що внесені до Переліку суб’єктів господарювання, що здійснюють заготівлю та операції з металобрухтом як відповідно атестовані підприємства.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2023

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Переведення непотрібних матеріалів до металобрухту - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Переведення непотрібних матеріалів до металобрухту - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Переведення непотрібних матеріалів до металобрухту - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Переведення непотрібних матеріалів до металобрухту - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Переведення непотрібних матеріалів до металобрухту - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Переведення непотрібних матеріалів до металобрухту - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Переведення непотрібних матеріалів до металобрухту - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Переведення непотрібних матеріалів до металобрухту - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8