Отримання торгових патентів на строк більше року

ЛИСТОМ Державної податкової адміністрації України від 11.12.2007 р. № 6126/П/15-0416 ДПАУ роз’яснила порядок придбання суб’єктами господарювання (його структурними (відокремленими) підрозділами) торгового патенту на здійснення торговельної діяльності.


Згідно зі статтею 3 Закону № 98 термін дії торгового патенту на здійснення торговельної діяльності становить 12 календарних місяців. Суб’єкт підприємницької діяльності може здійснити попередню оплату вартості торгового патенту за весь термін його дії, а також має право придбати його на наступні за поточним роки, але не більше ніж на 3 роки, сплативши повну вартість цих патентів під час їх одержання. При цьому суб’єкт підприємницької діяльності звільняється від обов’язків довнесення вартості торгового патенту в разі, якщо вартість торгового патенту буде збільшено нормативно-правовими актами, прийнятими після сплати повної вартості торгових патентів на наступні роки. Враховуючи вищезгадане, ДПАУ коментує: для придбання торгового патенту на наступні за поточним роки суб’єкту підприємницької діяльності необхідно у заявці на придбання торгового патенту визначити періоди, на які придбаваються торгові патенти, сплативши за ці періоди повну їх вартість. Після закінчення терміну дії торгові патенти підлягають поверненню до органу державної податкової служби.


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ


ЛИСТ


від 11.12.2007 р. N 6126/П/15-0416 (Витяг)

Щодо порядку отримання торгових патентів на здійснення торговельної діяльності на термін більше року

<...>


Порядок придбання торгового патенту на здійснення торговельної діяльності встановлено статтею 3 Закону України від 23.03.96 р. N 98/96-ВР «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (далі - Закон N 98/96).


Частиною 1 зазначеної статті визначено, що патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами у пунктах продажу товарів.


У абзаці 7 частини 4 цієї статті встановлено, що термін дії торгового патенту на здійснення торговельної діяльності становить 12 календарних місяців.


Разом з тим у абзаці 4 частини 5 передбачено, що суб'єкт підприємницької діяльності може зробити попередню оплату вартості торгового патенту на здійснення торговельної діяльності за весь термін його дії. Суб'єкт підприємницької діяльності має право придбати торгові патенти на здійснення торговельної діяльності на наступні за поточним роки, але не більше ніж на три роки, сплативши повну вартість цих патентів під час їх одержання. При цьому суб'єкт підприємницької діяльності звільняється від обов'язків довнесення вартості торгового патенту в разі, якщо прийнятими після сплати повної вартості торгових патентів на наступні роки нормативно-правовими актами буде збільшена вартість торгового патенту.


Тобто для придбання торгового патенту на наступні за поточним роки суб'єкту підприємницької діяльності необхідно у заявці на придбання торгового патенту визначити періоди, на які придбаваються торгові патенти, сплативши за ці періоди повну їх вартість. Після закінчення терміну дії торгові патенти підлягають поверненню до органу державної податкової служби.


Заступник Голови І. Приймак

Джерело інформації: «ГоловБух» № 14 (565) березень, 2008 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Отримання торгових патентів на строк більше року - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Отримання торгових патентів на строк більше року - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Отримання торгових патентів на строк більше року - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Отримання торгових патентів на строк більше року - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Отримання торгових патентів на строк більше року - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Отримання торгових патентів на строк більше року - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Отримання торгових патентів на строк більше року - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Отримання торгових патентів на строк більше року - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8