Нарахування пенсійних внесків на суми матеріальної допомоги працівникам

 На думку ПФУ, матеріальна допомога, що виплачується у розмірах, передбачених нормативно-правовими актами, та підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб, що відповідно до підпункту 2.3.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом, крім сум, зазначених у пункті 3.31 Інструкції № 5) та входить до складу фонду оплати праці, або визначена в колективному договорі підприємства та відповідає вищенаведеним вимогам, як за умови подання заяви, так і без неї, є об'єктом для нарахування (33,2 %) та утримання (0,5 — 5 %) страхових внесків до Пенсійного фонду.


Матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством у непередбачених (екстрених) випадках окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання (п. 3.31 Інструкції № 5), коли необхідність її отримання виникла раптово, за умови подання заяви, розмір якої визначається адмі-ністрацією підприємства, не належить до фонду оплати праці, а отже, не є об'єктом для нарахування та утримання страхових внесків до Пенсійного фонду, незалежно від того, скільки разів на рік працівнику виплачується така допомога за сімейними обставинами.


ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ


ЛИСТ


від 19.07.2007 р. N 11827/03-20 (Витяг)

Щодо нарахування страхових внесків на суми матеріальної допомоги у зв'язку із сімейними обставинами, якщо така допомога виплачується працівникові декілька разів на рік

<...> Відповідно до частини першої статті 19 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон) об'єктом для нарахування страхових внесків для роботодавців є суми фактичних витрат на оплату праці працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплата винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.


Застраховані особи сплачують страхові внески з сум доходу у вигляді заробітної плати, інших виплат та винагород, нарахованих (виплачених) платнику відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору, що включаються до складу загального оподатковуваного доходу.


Єдиним нормативним документом, який розроблено відповідно до Закону України «Про оплату праці», що визначає складові фонду оплати, є Інструкція зі статистики заробітної плати, яка затверджена наказом Державного комітету статистики від 13 січня 2004 року N 5 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 року за N 114/8713 (далі - Інструкція).


Відповідно до підпункту 2.3.3 Інструкції матеріальна допомога, що має систематичний характеру надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом, крім сум, указаних у п. 3.31), входить до складу фонду оплати праці.


Таким чином, матеріальна допомога, що виплачується у розмірах, передбачених нормативно-правовими актами, або визначена у колективному договорі підприємства та відповідає вищенаведеним вимогам, як за умови подання заяви, так і без неї, є об'єктом для нарахування (33,2 %) та утримання (0,5 - 5 %) страхових внесків до Пенсійного фонду.


Матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством у непередбачених (екстрених) випадках окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання (пункт 3.31 Інструкції), коли необхідність її отримання виникла раптово, за умови подання заяви, а її розмір визначається адміністрацією підприємства, не належать до фонду оплати праці, а отже, зазначені виплати не є об'єктом для нарахування (33,2 %) та утримання (0,5 - 5 %) страхових внесків до Пенсійного фонду, незалежно від того, скільки разів на рік працівнику виплачується така допомога за сімейними обставинами.


Заступник Голови правління В. Підлісник

Джерело інформації: «ГоловБух» № 69 (548) грудень 2007 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Нарахування пенсійних внесків на суми матеріальної допомоги працівникам - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Нарахування пенсійних внесків на суми матеріальної допомоги працівникам - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Нарахування пенсійних внесків на суми матеріальної допомоги працівникам - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Нарахування пенсійних внесків на суми матеріальної допомоги працівникам - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Нарахування пенсійних внесків на суми матеріальної допомоги працівникам - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Нарахування пенсійних внесків на суми матеріальної допомоги працівникам - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Нарахування пенсійних внесків на суми матеріальної допомоги працівникам - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Нарахування пенсійних внесків на суми матеріальної допомоги працівникам - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8