Митне оформлення алкогольних напоїв і тютюнових виробів

Держмитслужба в листі  від 11.02.2008 р. № 11/2-9/1486-ЕП роз’ясненила порядок  визначення щодо місця здійснення митного оформлення алкогольних напоїв і тютюнових виробів (виготовлених для експорту), що не позначені українськими марками акцизного збору.

Держмитслужба нагадала, що алкогольні напої та тютюнові вироби, виготовлені з метою експорту, не підлягають маркуванню українськими марками акцизного збору. Митне оформлення алкогольних напоїв і тютюнових виробів, виготовлених для експорту, проводиться лише за місцем їх виробництва відповідними митними органами. Транспортування та зберігання таких товарів на території України здійснюється під митним контролем.З огляду на вищевикладене та зважаючи на те, що відповідно до статті 1 Митного кодексу України митний контроль здійснюється в зонах (місцях), визначених митними органами, в межах яких здійснюються митні процедури, зокрема й митне оформлення, Держмитслужба зробила висновок, що виконання митним органом дій, пов’язаних із закріпленням результатів митного контролю алкогольних напоїв і тютюнових виробів, задекларованих власником або уповноваженою ним особою до митного режиму експорту, повинно здійснюватися у зонах митного контролю, створених на територіях підприємств — виробників алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 11.02.2008 р. N 11/2-9/1486-ЕП

Начальникам регіональних митниць, митниць 

Про надання роз'яснення

У зв'язку із запитами митних органів і суб'єктів підприємницької діяльності стосовно місця здійснення митного оформлення алкогольних напоїв і тютюнових виробів (виготовлених для експорту), що не позначені українськими марками акцизного збору, повідомляємо.

Відповідно до абзаців другого, третього пункту 3 та абзацу четвертого пункту 4 Положення про марки акцизного збору, затвердженого Указом Президента України від 18.09.95 N 849/95, алкогольні напої та тютюнові вироби, виготовлені з метою експорту, не підлягають маркуванню українськими марками акцизного збору.

Наявність марки акцизного збору на пляшці (упаковці) або на одиниці іншої тари, в яку розлиті алкогольні напої, та на пачці (упаковці) тютюнових виробів є однією з підстав для ввезення на митну територію України, реалізації їх споживачам, перевезення територією України (крім міжнародного транзиту) і зберігання на території України (крім зберігання виробником до маркування виробів згідно з технологічним процесом або зберігання для вивозу з митної території України). Алкогольні напої та тютюнові вироби, не позначені українськими марками акцизного збору, які зберігаються суб'єктами підприємницької діяльності в товарних обсягах (крім товарів, призначених для вивозу за межі митної території України), розглядаються як такі, що призначені для реалізації на території України.

Митне оформлення алкогольних напоїв та тютюнових виробів, виготовлених для експорту, проводиться лише за місцем їх виробництва відповідними митними органами. Транспортування та зберігання таких товарів на території України здійснюється під митним контролем.

Згідно з частинами першою, дванадцятою статті 71 Митного кодексу України від 11.07.2002 N 92-IV (далі - Кодекс) митне оформлення здійснюється в місцях розташування відповідних підрозділів митних органів протягом часу, що його встановлюють митні органи за погодженням з органами, уповноваженими здійснювати види контролю, зазначені у статті 27 цього Кодексу.

На прохання осіб, що переміщують через митний кордон України товари і транспортні засоби, митне оформлення може здійснюватися поза місцем розташування митних органів, а також поза робочим часом, встановленим для митних органів, на умовах, визначених цим Кодексом.

З огляду на викладене та те, що відповідно до:

пункту 8 статті 1 Кодексу зона митного контролю - це місце, визначене митними органами в пунктах пропуску через митний кордон України або в інших місцях митної території України, в межах якого митні органи здійснюють митні процедури;

пункту 19 статті 1 Кодексу митні процедури - це операції, пов'язані із здійсненням митного контролю за переміщенням товарів і транспортних засобів через митний кордон України, митного оформлення цих товарів і транспортних засобів, а також із справлянням передбачених законом податків і зборів;

пункту 14 статті 1 Кодексу митне оформлення - це виконання митним органом дій (процедур), які пов'язані із закріпленням результатів митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, і мають юридичне значення для подальшого використання цих товарів і транспортних засобів;

частини третьої статті 43 Кодексу у разі вивезення за межі митної території України митний контроль розпочинається з моменту пред'явлення товарів і транспортних засобів для митного оформлення та їх декларування в установленому цим Кодексом порядку;

статті 48 Кодексу з метою забезпечення здійснення митними органами митного контролю за товарами та транспортними засобами, що переміщуються через митний кордон України, проведення заходів, пов'язаних з виявленням, попередженням та припиненням контрабанди та порушень митних правил, у пунктах пропуску на митному кордоні України, в межах прикордонної смуги на державному кордоні України, у морських і річкових портах, аеропортах, на залізничних станціях, на територіях підприємств, спеціальних митних зон, а також в інших місцях, визначених митними органами, створюються зони митного контролю;

виконання митним органом дій, які пов'язані із закріпленням результатів митного контролю алкогольних напоїв і тютюнових виробів, задекларованих власником або уповноваженою ним особою до митного режиму експорту, повинно здійснюватися у зонах митного контролю, створених на територіях підприємств - виробників алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Одночасно зазначаємо, що:

відповідно до пункту 6 Порядку створення зон митного контролю та їх функціонування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2002 N 1947, зони митного контролю за режимом функціонування можуть бути постійними або тимчасовими. Постійні зони митного контролю функціонують у межах пунктів пропуску через державний кордон та в місцях розташування підрозділів митних органів. Тимчасові зони митного контролю функціонують поза місцем розташування підрозділів митних органів під час здійснення митних процедур;

згідно з пунктами 1.1, 2.1, 2.2, 2.5 Порядку роботи представників органу державної податкової служби на акцизних складах підприємств, що виробляють горілку та лікеро-горілчані вироби, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 14.05.2005 N 178 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.05.2005 за N 583/10863, орган державної податкової служби за місцем розташування акцизного складу призначає свого представника (представників) на такому складі, який здійснює (здійснюють) постійний безпосередній контроль за дотриманням встановленого порядку відпуску горілки та лікеро-горілчаних виробів та сплати акцизного збору.

Акцизним складом уважаються виробничі приміщення на території підприємства, де суб'єктом підприємницької діяльності виробляється, обробляється (переробляється) горілка та лікеро-горілчані вироби, та його складські приміщення, в яких зберігається, одержується чи відправляється горілка та лікеро-горілчані вироби (далі - акцизний склад).

Основним завданням представників державної податкової служби (далі - ДПС) на акцизних складах є здійснення постійного безпосереднього контролю за дотриманням встановленого порядку відпуску горілки та лікеро-горілчаних виробів та сплати акцизного збору, вжиття заходів щодо недопущення незаконного виробництва та реалізації горілки та лікеро-горілчаних виробів.

Відповідно до покладених завдань представники ДПС на акцизному складі здійснюють, зокрема, контроль за зберіганням, відпуском та обігом горілки та лікеро-горілчаних виробів, а також обліком, зберіганням, використанням марок акцизного збору та додержанням встановленого порядку позначення продукції марками акцизного збору.

При відвантаженні горілки та лікеро-горілчаних виробів заповнюється товарно-транспортна накладна, в якій представник ДПС на акцизному складі робить відмітку про погодження відпуску шляхом проставляння штампа «Виїзд дозволено» і особистого підпису та запис в журналі реєстрації відвантаження горілки та лікеро-горілчаних виробів.

Перший заступник Голови Служби А. Є. Гутник

Джерело інформації: «ГоловБух» № 12 (563) лютий 2008 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Митне оформлення алкогольних напоїв і тютюнових виробів - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Митне оформлення алкогольних напоїв і тютюнових виробів - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Митне оформлення алкогольних напоїв і тютюнових виробів - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Митне оформлення алкогольних напоїв і тютюнових виробів - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Митне оформлення алкогольних напоїв і тютюнових виробів - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Митне оформлення алкогольних напоїв і тютюнових виробів - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Митне оформлення алкогольних напоїв і тютюнових виробів - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Митне оформлення алкогольних напоїв і тютюнових виробів - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8