Гарна новина для роботодавця

Накази Міністерства праці та соціальної політики України від 22.02.2008 р. № 65,   від 25.02.2008 р. № 81  спрямовані на те, щоб громадяни, які перебувають на обліку в центрах зайнятості, швидше знайшли роботу. З одного боку, їм забезпечать перенавчання, а з другого — скоротять строк виплати допомоги після проходження навчання, що буде стимулювати їх шукати роботу.


Тепер якщо безробітного направлено на професійне навчання до початку строку виплати допомоги по безробіттю, то виплата матеріальної допомоги в такий період відкладається на строк, що дорівнює періоду, протягом якого особі надається вихідна допомога або інші виплати при звільненні.


Крім того, у період навчання безробітного поза місцем постійного проживання йому компенсуються фактичні витрати на проїзд (транспортом загального користування (крім таксі)) до місця проходження навчання (від населеного пункту, де проживає безробітний, до населеного пункту, де буде здійснюватися навчання) та у зворотному напрямку. До того ж у разі необхідності на період навчання безробітному надається місце проживання.


А безробітним, які пройшли навчання, скорочується строк виплати допомоги по безробіттю на кількість днів, що залишилися від скорочення матеріальної допомоги у період такого навчання. Але за умови, що виплату матеріальної допомоги у навчальному періоді було скорочено у зв’язку з пропуском занять більше трьох годин протягом учбового дня без поважних причин і строк такого скорочення не закінчився.


Крім того, скорочено тримісячний період працевлаштування (за сприянням служби зайнятості) безробітних, яким виповнилося 18 років. Тепер він становитиме один місяць.


Тож тепер громадянам не вигідно буде місяцями перебувати на обліку в центрі зайнятості, і вони будуть більш поступливими при наймі на роботу.


Про затвердження Змін до Порядку надання матеріальної допомоги у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного


Наказ Міністерства праці та соціальної політики України
від 22 лютого 2008 року N 65


Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
11 березня 2008 р. за N 192/14883


Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та з метою удосконалення механізму надання матеріальної допомоги у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного НАКАЗУЮ:


1. Затвердити Зміни до Порядку надання матеріальної допомоги у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20.11.2000 N 308, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.12.2000 за N 916/5137 (із змінами), що додаються.


2. Державному центру зайнятості забезпечити державну реєстрацію цього наказу в Міністерстві юстиції України.


Міністр Л. Денісова


ПОГОДЖЕНО:




Голова правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Я. Жугаєвич



Керівник Робочої комісії всеукраїнських профспілок та профспілкових об'єднань для ведення переговорів, укладення Генеральної угоди на новий строк, здійснення контролю і забезпечення її виконання, Заступник Голови ФПУ Г. В. Осовий



Генеральний директор Федерації роботодавців України В. О. Грищенко



Перший віце-президент Всеукраїнської асоціації роботодавців В. Биковець



Президент Спілки орендарів і підприємців України В. Хмільовський



Перший віце-президент, генеральний директор Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України В. Биковець



Голова Конфедерації Вільних Профспілок України М. Я. Волинець



ЗАТВЕРДЖЕНО


наказом Міністерства праці та соціальної політики України


від 22 лютого 2008 р. N 65


Зареєстровано


в Міністерстві юстиції України


11 березня 2008 р. за N 192/14883




ЗМІНИ до Порядку надання матеріальної допомоги у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного



1. Пункт 11 викласти в такій редакції:


"11. Якщо безробітного направлено на професійне навчання до початку строку виплати допомоги по безробіттю, то виплата матеріальної допомоги у період професійного навчання відкладається на строк, що дорівнює періоду, протягом якого особі відповідно до законів надається вихідна допомога або інші виплати при звільненні з підприємств, установ і організацій або закінченні строку повноважень за виборною посадою, що забезпечують часткову або тимчасову компенсацію втраченого заробітку».


2. Назву розділу «Оплата проїзду до місця навчання та проживання в період професійного навчання» викласти в такій редакції:


"Компенсація витрат на проїзд до місця проходження навчання та проживання в період професійного навчання».


3. У пункті 25 слова «витрати на проїзд до місця навчання та у зворотному напрямку транспортом загального користування (крім таксі)» замінити словами «витрати на проїзд до місця проходження навчання (від населеного пункту, де проживає безробітний, до населеного пункту, де буде здійснюватися навчання) та у зворотному напрямку транспортом загального користування (крім таксі) та в разі необхідності надається місце проживання на період навчання».


4. У пункті 26:


в абзаці першому слова «до навчального закладу» замінити словами «до населеного пункту, де розташований навчальний заклад";


в абзаці другому слова «регіонального центру зайнятості» замінити словами «центру зайнятості, який направив на навчання».


5. У пункті 27:


абзац перший після слів «де проживає безробітний» доповнити словами «у цей період";


в абзаці другому останнє речення виключити.


6. Абзац другий пункту 28 доповнити підпунктом 11 такого змісту:


"11) інші причини, що не залежать від безробітного, підтверджені документально».


Начальник відділу організації профнавчання управління організації надання соціальних послуг Державного центру зайнятості Н. Денисова


Про затвердження Змін до Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності


Наказ Міністерства праці та соціальної політики України
від 25 лютого 2008 року N 81


Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
12 березня 2008 р. за N 203/14894


Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та з метою удосконалення механізму надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, НАКАЗУЮ:


1. Затвердити Зміни до Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20.11.2000 N 307, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.12.2000 за N 915/5136 (зі змінами), що додаються.


2. Державному центру зайнятості забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.


Міністр Л. Денісова



ПОГОДЖЕНО:




Голова правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Я. Жугаєвич



Перший віце-президент, генеральний директор Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України В. Биковець



Перший віце-президент Всеукраїнської асоціації роботодавців В. Биковець



Президент Спілки орендарів і підприємців України В. Хмільовський



Генеральний директор Федерації роботодавців України В. О. Грищенко



Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України О. Мірошниченко



Голова КонфедераціїВільних профспілок України М. Я. Волинець



Голова Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва К. О. Ващенко



Керівник Робочої комісії всеукраїнських профспілок та профспілкових об'єднань для ведення переговорів, укладення Генеральної угоди на новий строк, здійснення контролю і забезпечення її виконання,


Заступник Голови ФПУ Г. В. Осовий


ЗАТВЕРДЖЕНО


наказом Міністерства праці та соціальної політики України


від 25 лютого 2008 р. N 81


Зареєстровано


в Міністерстві юстиції України


12 березня 2008 р. за N 203/14894


ЗМІНИ до Порядку надання допомоги по безробіттю у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності


1. Пункти 5.1 та 5.2 викласти в такій редакції:


"5.1. Виплата допомоги по безробіттю відкладається на строк, що дорівнює періоду, протягом якого особі відповідно до законів надається вихідна допомога або інші виплати при звільненні з підприємств, установ і організацій або закінченні строку повноважень за виборною посадою, що забезпечують часткову або тимчасову компенсацію втраченого заробітку.


5.2. Особам, зазначеним у пункті 5.1 цього Порядку, яким вихідна допомога або інші компенсаційні виплати було виплачено одноразово, виплата допомоги по безробіттю відкладається не більше ніж на один місяць, а у разі здійснення таких виплат щомісячно - до закінчення періоду їх виплати.».


2. Пункт 5.4 доповнити абзацом такого змісту:


"Якщо особа звертається до центру зайнятості після закінчення професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, якій було скорочено виплату матеріальної допомоги у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації через пропуск занять більше трьох годин протягом учбового дня без поважних причин, але строк скорочення не закінчився, їй скорочується строк виплати допомоги по безробіттю на кількість днів, що залишилися від скорочення матеріальної допомоги у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації.».


3. У пункті 5.5:


підпункт 12 доповнити словами «або закінчення строку реєстрації місця проживання (з наступного дня після закінчення строку реєстрації)";


доповнити підпунктом 16 такого змісту:


"16) визнання непрацездатною особи з інвалідністю у період перебування її на обліку як безробітної (з дня видачі довідки до акта огляду медико-соціальної експертної комісії).».


4. Абзац перший пункту 6.14 після слів «її виплати» доповнити словами «у тому числі встановлені під час розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення».


5. У пункті 7.1:


у абзаці першому слова «трьох місяців» замінити словами «одного місяця";


доповнити абзацом третім такого змісту:


"Державна служба зайнятості залучає безробітних, які виявили бажання отримати допомогу по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності, за їх згодою та з урахуванням професійної діагностики до семінарів або організовує навчання основам бізнесу відповідно до чинного законодавства.».


6. У пункті 7.4:


абзац третій доповнити словами та знаками «(за згодою)»;


після абзацу третього доповнити абзацом четвертим такого змісту:


"Висновок комісії оформляється протоколом, в якому фіксуються всі висловлювання членів комісії з порушеного питання.».


У зв'язку з цим абзаци четвертий та п'ятий вважати відповідно абзацами п'ятим та шостим.


7. Пункт 7.5 викласти в такій редакції:


"7.5. Одноразова виплата допомоги по безробіттю здійснюється через установи банків у встановленому порядку за умови подання безробітним до центру зайнятості протягом 10 календарних днів після прийняття рішення про одноразову виплату допомоги по безробіттю засвідченої в установленому порядку копії свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця, а у разі створення юридичної особи - копії свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та копії установчих документів протягом 30 календарних днів з дня їх подання.


Розрахунок суми допомоги по безробіттю для виплати її одноразово безробітному здійснюється з дня державної реєстрації його як фізичної особи - підприємця або з дня державної реєстрації юридичної особи, засновником якої є цей безробітний».


Заступник директора Департаменту політики державного соціального страхування О. Постоюк


Джерело інформації: «ГоловБух» № 18 (569), березень 2008

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Гарна новина для роботодавця - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Гарна новина для роботодавця - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Гарна новина для роботодавця - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Гарна новина для роботодавця - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Гарна новина для роботодавця - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Гарна новина для роботодавця - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Гарна новина для роботодавця - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Гарна новина для роботодавця - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8