Зміни в статутному капіталі

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

ЗАПИТ
Рішенням загальних зборів були прийнято збільшення Статутного капіталу на 10 млн грн. В пропорції Учасник 1 – 99%, Учасник 2 – 1%.
Учасник 1 вніс свою частку в повному розмірі. З часом було вирішено рішенням загальних зборів, що учасник 2 не буде вносити свою частку і пропорції зміниться 99,11%-0,89% між учасниками.
Як відобразити в БО процес не внесення своєї частки учасником 2.
На сьогодні ситуація в БО така:
Рішення про збільшення СК
Учасник 1 – ДТ 46- Кт404 9 900 000 грн.
Учасник 2 – ДТ 46- Кт404 100 000 грн.
Внесення коштів Учасниками
Учасник 1 – ДТ 31- Кт46 9 900 000 грн.

ВІДПОВІДЬ

Діючим законодавством не прописано порядок дій при відмові одним з засновником скористатися правом на збільшення власної частки у СФ Товариства при його збільшенні, тому спрогнозуємо цю ситуацію в рамках відповідного діючого законодавства.
Закон України, Верховна Рада України, від 06.02.2018 № 2275-VIII, «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»:
Стаття 15. Прострочення внесення вкладу
1. Якщо учасник прострочив внесення вкладу чи його частини, виконавчий орган товариства має надіслати йому письмове попередження про прострочення. Попередження має містити інформацію про невнесений своєчасно вклад чи його частину та додатковий строк, наданий для погашення заборгованості. Додатковий строк, наданий для погашення заборгованості, встановлюється виконавчим органом товариства чи статутом товариства, але не може перевищувати 30 днів.
2. Якщо учасник товариства не вніс вклад для погашення заборгованості протягом наданого додаткового строку, виконавчий орган товариства має скликати загальні збори учасників, які можуть прийняти одне з таких рішень:
1) про виключення учасника товариства, який має заборгованість із внесення вкладу;
2) про зменшення статутного капіталу товариства на розмір неоплаченої частини частки учасника товариства;
3) про перерозподіл неоплаченої частки (частини частки) між іншими учасниками товариства без зміни розміру статутного капіталу товариства та сплату такої заборгованості відповідними учасниками;
4) про ліквідацію товариства.
3. Голоси, що припадають на частку учасника, який має заборгованість перед товариством, не враховуються при визначенні результатів голосування для прийняття рішення відповідно до частини другої цієї статті.

Стаття 18. Закону № 2275-VIII - Збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів
1. Учасники товариства можуть збільшити статутний капітал товариства за рахунок додаткових вкладів учасників та/або третіх осіб за рішенням загальних зборів учасників.
2. Кожний учасник має переважне право зробити додатковий вклад у межах суми збільшення статутного капіталу пропорційно до його частки у статутному капіталі. Треті особи та учасники товариства можуть зробити додаткові вклади після реалізації кожним учасником свого переважного права або відмови від реалізації такого права в межах різниці між сумою збільшення статутного капіталу та сумою внесених учасниками додаткових вкладів, лише якщо це передбачено рішенням загальних зборів учасників про залучення додаткових вкладів.
3. У рішенні загальних зборів учасників товариства про залучення додаткових вкладів визначаються загальна сума збільшення статутного капіталу товариства, коефіцієнт відношення суми збільшення до розміру частки кожного учасника у статутному капіталі та запланований розмір статутного капіталу.
4. Додаткові вклади можуть вноситися у негрошовій формі. У такому разі рішенням загальних зборів учасників визначаються учасники товариства та/або треті особи, які вносять майно, та його грошова оцінка.
5. Додаткові вклади можуть вноситися шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог між товариством та учасником та/або третьою особою.
6. Учасники товариства можуть вносити додаткові вклади протягом строку, встановленого рішенням загальних зборів учасників, але не більше ніж протягом одного року з дня прийняття рішення про залучення додаткових вкладів.
7. Треті особи та учасники товариства можуть вносити додаткові вклади протягом шести місяців після спливу строку для внесення додаткових вкладів учасниками, які мають намір реалізувати своє переважне право, якщо рішенням загальних зборів учасників про залучення додаткових вкладів не встановлено менший строк.
8. Статутом або одностайним рішенням загальних зборів учасників, в яких взяли участь всі учасники товариства, можуть встановлюватися інші строки для внесення додаткових вкладів, може встановлюватися можливість учасників вносити додаткові вклади без дотримання пропорцій їхніх часток у статутному капіталі або право лише певних учасників чи лише третіх осіб вносити додаткові вклади, а також може бути виключений етап внесення додаткових вкладів лише тими учасниками товариства, які мають переважне право.
9. З учасником товариства та/або третьою особою може бути укладено договір про внесення додаткового вкладу, за яким такий учасник та/або третя особа зобов'язується зробити додатковий вклад у грошовій чи негрошовій формі, а товариство - збільшити розмір його частки у статутному капіталі чи прийняти до товариства з відповідною часткою у статутному капіталі.
10. Протягом одного місяця з дати спливу строку для внесення додаткових вкладів, встановленого відповідно до цієї статті, загальні збори учасників товариства приймають рішення про:
1) затвердження результатів внесення додаткових вкладів учасниками товариства та/або третіми особами;
2) затвердження розмірів часток учасників товариства та їх номінальної вартості з урахуванням фактично внесених ними додаткових вкладів;
3) затвердження збільшеного розміру статутного капіталу товариства.
11. Якщо додаткові вклади не внесені учасником товариства та/або третьою особою, з яким (якою) укладено договір про внесення додаткового вкладу, в повному обсязі та своєчасно, такий договір вважається розірваним, якщо рішенням загальних зборів учасників не затверджено розмір частки такого учасника та/або третьої особи виходячи з фактично внесеного ним додаткового вкладу.
Враховуючи те, що річь їде про збільшення вже сформованого СФ у Вашому випадку можемо говорити про зменшення задекларованого нового СФ або про перерозподіл частки Учасника 2 з застосуванням вимог вище наведених норм законодавства, про що є відповідне Рішення учасників.
Ситуація по перерозподілу вже раніше задекларованого збільшення СФ на підставі прийняття нового Рішення не можна вважати помилкою у розумінні ПСБО 6 «Виправлення помилок», скоріше за все, це можливо розглядати як перегляд облікових оцінок часток засновників.
Згідно з п. 6. ПСБО 6 - Облікова оцінка може переглядатися, якщо змінюються обставини, на яких базувалася ця оцінка, або отримана додаткова інформація.
Перегляд облікових оцінок треба відобразити у обліку у тому періоді, коли виникли такі зміни.
Виправляти скоріше за все прийдеться шляхом вказаним у Положенні/Наказі МФУ № 88:
У відповідності до п. 4.3. Наказу Міністерства фінансів України від 24.05.1995 № 88
«Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» - Помилки в облікових регістрах за минулий звітний період виправляються способом сторно. Цей спосіб передбачає складання бухгалтерської довідки, в яку помилка (сума, кореспонденція рахунків) заноситься червоним чорнилом, пастою кулькових ручок тощо або із знаком "мінус", а правильний запис (сума, кореспонденція рахунків) заноситься чорнилом, пастою кулькових ручок тощо темного кольору. Внесенням цих даних до облікового регістру у місяці, в якому виявлено помилку, ліквідується неправильний запис та відображається правильна сума і кореспонденція рахунків бухгалтерського обліку. Довідка має наводити причину помилки, посилання на документи та облікові регістри, в яких допущено помилку, і підписується працівником, який склав довідку, та після її перевірки - головним бухгалтером.

Схема бухгалтерських проводок:

Прийнято рішення про збільшення СФ на 10 000 000 грн.

Д-т 46/учасник 1 К-т 404/учасник 1 9 900 000,00 грн.
Д-т 46/учасник 2 К-т 404/учасник 2 100 000,00 грн.

Внесено до Статутного капіталу

Д-т 311 К-т 46/учасник 1 9 900 000,00 грн.

Прийнято рішення про не внесення у Статутного капіталу учасником 2

Д-т 46/учасник 2 К-т 404/учасник 2 - 100 000,00 грн.

Як що збільшення СФ залишається у сумі 10 000 000,00 грн. без змін, то 100 000,00 грн. внеску повинні бути перерозподілені іншому засновнику (засновникам) на підставі рішення.
Після внесення суми 100 000,00 грн. Статутний капітал підлягає реєстрації з відображенням по Кт рах. 401.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2023

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8