Об обложении НДС налогом на добавленную стоимость услуг по здравоохранению

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 29.07.2010 р. N 15275/7/16-1515-16

ДП "Виробниче об'єднання "Знамя"
36008, м. Полтава, вул. Автобазівська, 2/9

Державній податковій адміністрації в Полтавській області

Про розгляд листа

Державна податкова адміністрація України розглянула лист ДП "Виробниче об'єднання "Знамя" від 13.07.2010 р. N 2-646 щодо оподаткування податком на додану вартість послуг з охорони здоров'я, зокрема, стосовно оподаткування послуг з проведення профілактичних медичних оглядів з винесенням висновку про стан здоров'я громадян, а також з надання лабораторних, діагностичних та консультативних послуг за зверненнями громадян, і повідомляє.

Відповідно до підпункту 5.1.8 пункту 5.1 статті 5 Закону України "Про податок на додану вартість" (далі - Закон) звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з поставки послуг у сфері охорони здоров'я згідно з переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України, закладами охорони здоров'я, які мають ліцензію на поставку таких послуг, а також з поставки послуг реабілітаційними установами для інвалідів і дітей-інвалідів, що мають ліцензію на поставку таких послуг.

На виконання цієї норми Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 05.10.98 р N 1602 "Про послуги з охорони здоров'я, операції з надання яких закладами охорони здоров'я, які мають спеціальний дозвіл на надання таких послуг, звільняються від обкладення податком на додану вартість" (зі змінами та доповненнями), якою затверджено Перелік послуг з охорони здоров'я (у тому числі медико-санітарної допомоги, судово-медичної і судово-психіатричної експертизи), операції з надання яких закладами охорони здоров'я, які мають спеціальний дозвіл на надання таких послуг, не звільняються від обкладення податком на додану вартість (далі - Перелік).

Враховуючи зазначене, операції з надання усіх послуг з охорони здоров'я закладами охорони здоров'я, які мають спеціальний дозвіл на надання таких послуг незалежно від джерел покриття їх вартості, звільняються від оподаткування податком на додану вартість, крім послуг, включених до Переліку.

Послуги з охорони здоров'я, включені до Переліку, від оподаткування податком на додану вартість не звільняються і оподатковуються у загальновстановленому порядку із застосуванням ставки податку 20 %.

Виходячи з викладеного, операції з проведення профілактичних медичних оглядів з винесенням висновку про стан здоров'я громадян (пункт 3 Переліку) підлягають оподаткуванню податком на додану вартість. Лабораторні, діагностичні та консультативні послуги не включено до Переліку, а тому вони звільнятимуться від оподаткування за винятком тих випадків, коли надання цих послуг є складовою частиною послуги з проведення профілактичних медичних оглядів.

В доповнення до викладеного Державна податкова адміністрація України вважає за необхідне відзначити, що оскільки організація та функції по охороні здоров'я покладені на Міністерство охорони здоров'я України, а визначення Переліку для застосування норм підпункту 5.1.8 пункту 5.1 статті 5 Закону також проводилось цим Міністерством,питання уточнення визначення використаних у Переліку термінів також належить до компетенції Міністерства охорони здоров'я України.

Заступник Голови

О. В. Матвєєв

 

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8